Paardenras: American Albino

American Albino

 

De American Albino behoort tot de groep Western Horses uit de VS. Elk paardenras - Quarter Horse, Arabier, Standardbred - kan een Albino voortbrengen. Waar het om gaat, is dat het paard een witte vacht met een lichtrode huid en vaalblauwe of blauwbruine ogen heeft. In de natuur heeft een albino roze ogen, omdat het pigment ontbreekt. Doordat de registratie van de American 'White Horse Club' zo streng is, is het fokken van deze paarden bijna een exacte wetenschap geworden.

 

De eigenschappen die het kenmerkendst zijn voor de American Albino zijn de witte vacht, staart en manen, de lichtrode huid en de donkere ogen. Verder wordt de American Albino binnen het kleurtype nog onderverdeeld in foktypen, zadeltypen en Arabische typen, met een aparte onderverdeling voor de pony's. Het foktype en het zadeltype hebben een stokmaat van zo'n 1.52 m, terwijl het Arabische type iets kleiner is. Omdat de American Albino eigenlijk geen ras is, maar een type vachtkleur, kan hij verschillende eigenschappen hebben. Wat het karakter betreft, zijn het over het algemeen echter gewillige, slimme paarden met een evenwichtig temperament.

 

De American Albino kan binnen elk willekeurig ras worden gefokt. De American Albino is dus geen apart ras, dat gebaseerd is op een bepaalde lichaamsbouw of op bloedlijn. In 1937 werd in Nebraska de American Albino Horse Club opgericht. Old King, een witte hengst met een lichtrode huid en bruine ogen, zou stamvader zijn van de American Albino. Zijn afstamming is voor een groot deel onduidelijk, maar waarschijnlijk had hij voornamelijk Arabisch bloed, gemengd met dat van de Morgan. Old Kings veulens hadden bijna altijd zijn witte vachtkleur, onafhankelijk van de vachtkleur van de merrie (die een Morgan was). De zeer strenge eisen van de AAHC zorgen ervoor dat een zuiver wit paard wordt behouden. In 1970 veranderde de AAHC zijn naam in de White Horse Club. Tegelijkertijd werd de classificatie American Cream toegevoegd, voor paarden met een beetje kleur in de vacht.

 

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens een American Albino gezien. Je ziet ze namelijk vaak in circussen, op de kermis, in films en in de reclame. Een ouderwetse Western zou niet compleet zijn als de stoere held niet op zijn witte paard richting zonsondergang zou rijden. Silver, het paard van de Lone Ranger, was een American Albino, net als Shiramyuki, het lievelingspaard van Keizer Hirohito van Japan.

 

 

Terug naar Rassen Info