Paardenras: American Saddlebred

American Saddlebred

 

Er zijn maar weinig rassen die zo elegant in de showring zijn als de American Saddlebred. Toch speelt de rijke geschiedenis van dit ras zich ver verwijderd van de showwereld af. Ooit heeft het ras de Kentucky Saddle Horse geheten. Het werd ontwikkeld om in de behoeften van kolonisten, boeren en plantagehouders te voorzien. Deze zaten vaak van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in het zadel, om toezicht te houden op het veldwerk. Het paard werd daarom zó gefokt, dat het een vlakke gang, de telgang en gemakkelijk te rijden was, waardoor de rit zelfs na vele uren nog aangenaam was. Ook moest het paard zelf een groot uithoudingsvermogen hebben om zulke lange dagen te kunnen maken. De American Saddlebred werd destijds tevens gebruikt voor werk in het tuig. Tegenwoordig is dit paard, vooral befaamd als show-paard. Zijn draf heeft van nature juist wel veel knie-actie en dit wordt met diverse hulpmiddelen nog geaccentueerd. Het paard wordt geshowd met een onnatuurlijk hoog gedragen staart. Dit effect ontstaat nadat de pezen onder de staart zijn doorgesneden, waarna een staartriem wordt gebruikt om de staart te dragen. De American saddlebred wordt in het Nederlands ook wel 'Amerikaans Zadelpaard' genoemd.

 

De bouw en het uiterlijk van de American Saddlebred zijn zeer elegant. Hij heeft een edel, relatief klein hoofd, met grote, sprekende ogen en puntige oren. De hals is lang en gespierd en wordt hoog gedragen. Verder heeft hij een compact lichaam met een fraaie schouderpartij en een goed aangesloten en gespierd kruis. De benen zijn welgevormd, lang, met uitstekende botstructuur en de hoeven worden vaak op speciale wijze bekapt om nog meer knieactie te bewerkstelligen. Het ras heeft een stokmaat van 1.52 tot 1.63 m en de meest voorkomende vachtkleuren zijn goudbruin, bruin, vos en zwart.

 

De American Saddlebred, ook wel de 'Saddler' genoemd, is ontstaan na het kruisen van rassen als de Engels Volbloed, de Morgan, de Narragansett Pacer (intussen uitgestorven) en de Canadese Pacer. De erkende voorvader van de Saddlebred was de Engels Volbloed, 'Denmark', die in 1839 geboren werd en in 1858 stierf.

 

Vanwege zijn elegante verschijning is de American Saddle Horse een uitstekend artiest. Er zijn drie types Saddle Horse: het tuigpaard, de Threegaited Saddle Horse (met drie gangen) en de Fivegaited Saddle Horse (met vijf gangen). Het tuigpaard wordt getoond in een licht tuig voor een lichte, vierwielige wagen, terwijl het in een vlotte arbeidsdraf gaat. De Threegaited Saddle Horse wordt getoond in stap, draf en galop. De Fivegaited Saddle Horse kent deze drie gewone gangen ook, maar laat ook nog de telgang (een laterale draf) en de 'Rack' zien. De telgang is een vier-tempo-gang. De Rack lijkt op de telgang, maar gaat veel sneller. Het duurde tot het einde van de 19e eeuw voordat de Saddle Horse formeel een ras werd. In 1891 werd voor het eerst een poging gedaan om de belangrijkste Saddle Horses in Amerika te registreren. De voornaamste fokkers stelden een lijst samen van zeventien stamhengsten. Maar in 1902 werd deze lijst alweer terug gebracht tot tien stamhengsten en in 1908 was er nog maar één hengst over. Deze ene hengst, geboren in 1939, heette Denmark, en was een volbloedhengst. Behalve dat Denmark beeldschoon was en een succesvol viermijl renpaard bleek te zijn, was hij gelukkig ook een goede dekhengst.

 

Er zijn honderden buitengewone Saddle Horses geweest. Hier volgen een paar van de allerberoemdste: Denmark, geboren in 1839, was eigendom van Samuel Davenport uit Kentucky. Denmark was een kruising van de hengst Hegdeford en de pacermerrie Betsy Harrison, beiden Volbloeden. Hij was de stamvader van een vooraanstaande familie van Saddle Horses en zijn belangrijkste veulen was Gaines Denmark 61.Harrison Chief werd geboren in 1872 en gefokt door J.W. Cromwell uit Kentucky. De voorvaders van Harrison Chief waren Trotters. Harrison Chief was een dominante dekhengst. Zijn nageslacht vertoonde een dynamische bewegingsmechaniek, in het tuig en onder het zadel. Hij was de verwekker van de beroemde Bourbon Chief, het eerste paard dat de kwaliteiten van de families van Chief en Denmark verenigde. Great Wing Commander: geboren in 1943; zijn eigenaar en fokker was Dodge Stables. Hij was al tijdens zijn leven een legende en werd getraind en geshowd door de weergaloze Earl Teater. In 1946 werd Wing Commander voor het eerst met vijf gangen ingeschreven voor een wedstrijd. Zo begon hij een carrière waarin hij telkens opnieuw kampioen werd. Hij won de World Grand Championship voor vijf gangen in 1948. En dat deed hij elk jaar opnieuw tot 1953, toen hij werd teruggetrokken om te fokken. Maar ook als dominante dekhengst werd hij beroemd, omdat zijn Saddle Horse-nageslacht, net als hij, allemaal kampioenen bleken te zijn.

 

 

Terug naar Rassen Info