Paardenras: American Shetland Pony

American Shetland Pony

 

Er zijn maar weinig rassen die zo'n lange en afwisselende geschiedenis hebben als de American Shetland Pony. De American Shetland Pony stamt af van een heel oud ras, afkomstig van de Schotse Shetland Eilanden. Rond 1800 werden Shetland Pony's door Amerika geïmporteerd, om in de kolenmijnen te werken. In die tijd kwam de kolenindustrie daar net zo'n beetje op gang. Inmiddels is de American Shetlander uitgegroeid tot een edel ras en wordt hij gefokt als paradepaard. Doordat hij de benen hoog optilt, oogt zijn gang zeer elegant. De American Shetlander is vaak niet goedkoop, zijn prijs kan oplopen tot boven de tienduizend dollar.

 

Om als American Shetlander geregistreerd te worden mag een volwassen pony niet boven een stokmaat van 1.12 m uit komen; de gemiddelde stokmaat is 1.02 m. Shetlanders kunnen erg klein zijn, een lengte van 65 cm kan zelfs voorkomen! De vachtkleur is zeer uiteenlopend. In de American Shetlander zit veel bloed van de Hackney Pony. Hij heeft een edel hoofd en soms lijkt zijn uiterlijk zelfs wel wat Arabisch. Zijn lichaam is compact en gespierd, maar desondanks mooi gaaf. Soms worden de pony's speciaal voor shows uitgedost met lange, valse hoeven en nepstaarten. In nog maar heel weinig American Shetlanders is nog iets van de ruige, kleine, Britse Shetland Pony terug te vinden.

 

De American Shetlander Pony stamt af van pony's die al sinds het Bronzen Tijdperk op de Shetland Eilanden aan de noordkust van Schotland leven. Oorspronkelijk werden ze rond 1800 naar Amerika vervoerd, om daar in de kolenmijnen te werken. Tegenwoordig vind je ze overal in de Verenigde Staten en Canada. Veel American Shetlanders zijn met Hackney Pony's gekruist, waardoor ze meer op de Hackney lijken dan op hun ruige Schotse voorgangers.

 

De prijsverschillen tussen American Shetlanders zijn enorm. In sommige gebieden kun je al voor weinig geld een goede Shetlander kopen. Maar de prijzen kunnen ook erg hoog oplopen. Frisco Pete bijvoorbeeld, een hengst die zes keer nationaal kampioen Halter Class is geworden, is voor $91.000 verkocht. In totaal zijn er sinds ongeveer 1870 circa 131.000 American Shetlanders geregistreerd. Op dit moment staan er alleen al in Amerika 40.000 geregistreerd.

 

 

Terug naar Rassen Info