Paardenras: Appaloosa

Appaloosa

 

De tekeningen van paardachtige met vlekken, die onze voorouders 20.000 jaar geleden in hun grotten hebben achtergelaten zouden de eerste tekeningen zijn van de voorlopers van Appaloosa paarden. Bij de chinezen kwamen deze paarden 3.000 jaar geleden al voor. Veel later werden ze gefokt door de Nez Percé indianen in het Palouse-gebied van centraal Idaho en Oostelijk Washington. De naam is afgeleid van de rivier De Palouse die stroomt door Washington en Idaho. Tijdens de "Indianen oorlog" met het Amerikaanse leger en tijdens het drijven van het vee werd de Appaloosa door de indianen gebruikt omdat het een gehard paard is dat zeer wendbaar is en een goed uithoudingsvermogen heeft.

 

Het Appaloosa paard werd door Buffalo Bill in de "Nieuwe Wereld" geïntroduceerd door ze eind 19e eeuw mee te nemen naar tentoonstellingen in heel Europa. In de Verenigde Staten is hij nu nog zeer bekend en geliefd als circuspaard. Daar is het een apart en erkend ras. Over de hele wereld wordt de Appaloosa gebruikt als circuspaard, veedrijverspaard, paradepaard, springpaard en als renpaard. Pas sinds de oprichting van de fokkersvereniging van Appaloosa's worden buitenlandse rassen gebruikt zoals bijvoorbeeld de Arabier.

 

Het opvallendste kenmerk van de Appaloosa is zijn kleur. De huid zelf is overwegend roze. De vlekken zitten op de vacht en zijn dan ook te voelen. Als de veulens geboren zijn is nog niets te zien, pas bij de volwassen Appaloosa paarden is het uiteindelijke patroon te zien. Er zijn 6 verschillende typen:

 

    •FROST: Witte haren aan de wortels (ijzerschimmel/roodschimmel)
    •LEOPARD: Verschillend gevormde vlekken
    •MARBLE: Donkere vacht die wit is geaderd
    •SNOWFLAKE/SPOTTED BLANKET: Donkere vacht met witte vlekken.
      Nog een uiterlijk kenmerk is de lange gespierde hals en de schuine schouders van de Appaloosa.
    •WHITE BLANKET: Schimmel
    •SOLID: Geen tekening, maar wel uit volbloed Appaloosa geboren.

 

 

Terug naar Rassen Info