Paardenras: Ardenner

Ardenner

 

De Ardenner is een paardenras afkomstig uit de Ardennen om precies te zijn het bergachtige gebied op de grens van België en Frankrijk. De stokmaat is tussen de 1,55 en 1,60 meter. Ze komen voor in de kleuren bruin, schimmel en vos.

 

Het gewicht van een volwassen Ardenner ligt rond de 1000 kg, dit komt door zijn massieve, sterke en gespierde lichaam. Met zijn gebogen nek en enorme borstkas is hij een uitstekend trekpaard. De achterhand is zwaar en de benen grof met veel behang. Zijn lichaam is kort en zijn hoofd robuust, dit geeft hem een vriendelijk uiterlijk.

 

Gehoorzaamheid en vriendelijkheid is waar de Ardenner om bekend staat. Hij wordt dan ook wel vaker de Vriendelijke Reus genoemd vanwege zijn robuuste verschijning. De Ardenner is een werklustig en energiek paard. Een ander kenmerk van de Ardenner is zijn onvermoeibaarheid, hij kan wel uren bomen slepen in de wildernis of dagen achtereen lopen totdat hij moe wordt. Voor een koudbloedras heeft dit paard veel temperament.

 

De Ardenner stamt af van een groot koudbloedpaard, hier dankt hij dan ook zijn afmetingen aan. De Ardenner heeft veel invloed gehad op het Middeleeuwse oorlogspaard. De paarden die Julius Caesar beschreef in zijn Commentarii de Bello Gallico worden gezien als de voorganger van het Ardenner ras en men gaat er vanuit dat dit ras al minimaal 2000 jaar wordt gefokt op de hoogvlakten van de Ardennen. In het leger werden deze paarden onder het zadel en als lastdier gebruikt. De Ardenners waren zo sterk dat alleen zij de veldtocht van Napoleon tegen Rusland overleefden. Na de oorlog werden ze gebruikt in bosbeheer en bosexploitatie. In de 19e eeuw werd dit paard zwaarder doordat gekruisd werd met Brabanders. Er was toen veel behoefte aan zware trekpaarden. Het moederstamboek is in Frankrijk en dateert uit 1929.

 

Ondanks zijn lompe verschijning zijn de draf en de stap energiek. Ardenners worden vaak gebruikt bij het verslepen van bomen op plekken waar tractors niet kunnen komen.

 

 

Terug naar Rassen Info