Paardenras: Andalusiër

 

De Banker Horse is een wild paard dat al eeuwen leeft op de Outer Banks-eilanden in North-Carolina. Het gebied heeft een gebrek aan vegetatie en water. De paardenpopulatie leeft van moerasgrassen en moet in het zand graven om aan sijpelend water te komen. Tegenwoordig bestaan er nog maar weinig Banker Horses door problemen met het milieu en bestuurlijke problemen.

 

Deze paarden hebben een stokmaat tussen de 1,31 en 1,46 m., en hun vachtkleur is voornamelijk bruin, goudbruin, lichtbruin en voskleurig. De Banker heeft veel van dezelfde kenmerken die het invloedrijke Spaanse Mustang-type heeft. Maar, in tegenstelling tot veel wilde paarden is de Banker meestal vriendelijk en rustig.

 

Niemand weet precies wat de afkomst van de Banker Horse is, maar zijn stamfamilie is ongetwijfeld die van de Spaanse Paarden. Het gebied rond de Outer Banks werd eerst rond 1520 door Spaanse ontdekkingsreizigers gekoloniseerd, en later rond 1580 door de Engelsen. Beiden hebben fokmateriaal meegenomen. Het is onduidelijk of deze dieren ontsnapt zijn, losgelaten, of dat zij zich misschien na een schipbreuk wisten te redden. Hoe het ook zij, rond 1700 bestaat er al redelijk veel documentatie over deze paarden. Het ras is verder relatief zuiver gebleven door de betrekkelijk geïsoleerde ligging van de eilanden.

 

Veel nog levende Banker Horses danken hun bestaan aan de inspanningen van ene Dale Barrus, een Banker Horse-fan. Hij heeft niet alleen deze paarden verzameld en beschermd, hij heeft ook geprobeerd de leefwijze van de paarden op de eilanden te behouden. Er bestaan echter nog steeds meningsverschillen tussen milieuactivisten en paardenliefhebbers over de wijze waarop de eilanden beheerd moeten worden. Daardoor blijft de toekomst van het paard op de Outer Banks onzeker.

 

 

Terug naar Rassen Info