Paardenras: Bashkir Curly

 

De Bashkirse Curly wordt tegenwoordig door de hele VS gevonden. Hun afkomst is waarschijnlijk uit Rusland, het blijkt een geweldig westernpaard te zijn, dat uitmunt bij rodeo- en westernevenementen. Het paard heeft zich goed aangepast aan het harde milieu van West-Amerika. Net als zijn familielid, de Russische Bashkirse Curly, is het heel goed in staat zelf voer te zoeken, zelfs tijdens gure winters.

 

Zoals al uit zijn naam blijkt, is het meest typerende van de Bashkirse Curly zijn unieke krullerige vacht. Ze hebben dikke lokken haar over hun hele lichaam en dikke manen en een dikke staart. De haren van de staart en de manen worden in de zomer soms zijdezachte strengen. Tegen de winter worden ze weer dik en ruw. Het paard lijkt op een middelgrote Morgan. Wijd uit elkaar liggende ogen, zoals sommige rassen uit het Verre Oosten. Vanwege zijn sterke rug is het uitstekend geschikt als rijpaard.

 

Niemand weet hoe de Bashkirse Curly in Amerika terecht is gekomen. Toen een vader en zijn zoon in 1898 een ritje maakten ergens in de heuvels van Nevada, vonden zij drie Curly's. Sindsdien neemt men aan dat de paarden zijn overgebracht tijdens de Russische bezetting van Alaska, of door Russische kolonisten onder de mijnwerkers in Noord Californië verhandeld zijn. Geen van deze theorieën is nagetrokken. De meeste lijken onwaarschijnlijk.Het Amerikaanse paard is in elk geval wel nauw verwant aan het Russische paard dat dezelfde naam draagt. In 1971 is er een stamboek geopend om de toekomst van het ras te verzekeren. De Bashkirse Curly's zijn nu door de hele VS te vinden en ook in Zuid-Amerika zijn paarden met Curly's gevonden. Als het paard gekruist wordt met een rechtharig ras, is er 50% kans dat de genen waarmee het Curly wordt overgedragen daadwerkelijk aanslaan.

 

Peter Damele en zijn zoon zijn degenen geweest die in 1898 drie krulharige paarden vonden (het basismateriaal van de Bashkir Curly). Zij reden rond in het afgelegen gebied in centraal Nevada, toen ze deze uniek behaarde paarden tegen het lijf liepen. Sinds deze paarden ontdekt zijn, vragen velen zich dus af hoe de paarden in Nevada zijn terechtgekomen. Hoewel Rusland de gebieden in het noord-westen van Amerika bezet had, is er nog steeds geen bewijs geleverd dat deze paarden via hen daar zijn terechtgekomen. Men is het erover eens dat de Russen maar een kleine hoeveelheid paarden naar Amerika meegevoerd hebben. Zelfs als er tijdens deze bezetting paarden ontsnapt zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze de barre omstandigheden overleefd zouden hebben. Het mysterie rond de afkomst van de Bashkir is nog steeds niet opgelost.

 

 

 

Terug naar Rassen Info