Paardenras: Belgisch Trekpaard

Belgisch Trekpaard

 

Al tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België heet, staat het Belgische Zware Trekpaard bekend als krachtig en veelzijdig. De Brabander wordt het Belgische paard in Europa genoemd en in Amerika: de Belg. De Brabander stamt af van het paard dat door ridders als oorlogspaard is gebruikt. Richard Leeuwenhart heeft veel Brabanders in Engeland geïmporteerd. Toen de ridder te paard verouderd raakte, werd de kracht van de Brabander in de landbouw ingezet. De Brabander is over de hele wereld geëxporteerd om het lokale fokmateriaal te verfijnen. Het heeft veel invloed gehad op de Shire, de Clysdesdale, de Suffolk Punch uit Groot-Brittanië en het Rheinesh-paard uit Duitsland.

 

De Brabander heeft een stokmaat van 1,65 tot 1,73 m., maar is vaak groter. Het is een dociel paard dat graag hard werkt. De Amerikaanse Brabander heeft een tamelijk groot hoofd en korte, gespierde, stekelharige benen met aan de koten aardig wat behang en een enorm massieve ronde achterhand. In Amerika is het paard meestal voskleurig of een roodschimmel, met witte of blonde manen en staart. Het weegt tussen de 810 en 900 kg; sommige hengsten wegen wel meer dan 1.000 kg.

 

Het Belgische Zware Trekpaard stamt af van het oorlogspaard in de Middeleeuwen en komt uit Brabant en Vlaanderen. De Amerikaanse Brabander, of liever de Belg, verschilt een beetje van zijn voorganger. Amerikaanse handelaren hebben voornamelijk voskleurig fokmateriaal meegenomen en deze kleuren zijn doorgegeven aan volgende generaties.

 

De eerste Belg is in 1866 naar Amerika geëxporteerd door Dr. A. G. Van Hoorebeck. Het is het meest populaire werkpaard in Amerika.

 

 

 

Terug naar Rassen Info