Paardenras: Berber

Berber

 

De Berber is, na de Arabier, de belangsrijkste stamvader van de paarderassen. De Berber komt oorspronkelijk uit Marokko, uit een streek wat vroeger Barbarije werd genoemd. Het ras is al jaren oud. Hij is net als de Arabier een "woestijnpaard", hoewel dit in zijn karakter of uiterlijk niet terug te vinden is. Doordat er door de eeuwen heen gekruist is met Arabische paarden heeft de moderne Berber een gedeelte Arabisch bloed in zich. Dit is alleen terug te zien aan zijn trotse houding en aan zijn hardheid.

 

De Berber heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Andalusiër en daarmee op de hele wereldpopulatie. Hij heeft de ontwikkeling van meerder Europese rassen, waaronder de Thoroughbred, sterk beïnvloed.

 

In de 15e, 16e en 17e eeuw werden de Berbers naar Europa geëxporteerd, waar ze bekend werden als renpaard. Omdat hij niet zo talrijk en veel minder aantrekkelijk is dan de Arabier is hij nooit heel erg populair geworden.

 

Typische Berber kenmerken zijn:

      • Het lange hoofd;
      • De vlakke schouder;
      • Afhangende achterhand;
      • Laag ingeplante staart;

 

De Berber beweegt zich niet zo zwevend en vluchtig als de Arabier, maar heeft een even zo groot uithoudingsvermogen en is net zo gezond en taai.

 

 

Terug naar Rassen Info