Paardenras: Buckskin

 

 

De kleur van de Buckskin is geelbruin of goudgeel met zwarte aftekeningen. Hoewel dit paard niet echt een ras is, werd in Amerika (1962) het stamboek van de American Buckskin Registry geopend. De Buckskin bouwde een reputatie op een stevig werkpaard te zijn. Zo dienden ze als lastpaarden, tuigpaarden en zadelpaarden. De cowboys vonden het een prachtig paard. Voor hun waren het paarden die het grootste uithoudingsvermogen en weerstandsvermogen hadden en zeer vast ter been waren. De mensen uit het oude Wilde Westen, befaamd om hun overdreven uitspraken, zouden altijd een Buckskin of een 'Dun' kiezen.

 

Een echte Buckskin heeft de kleur van een gelooide hertenhuid met zwarte aftekeningen. De tinten variëren van geel tot goudgeel. De aBuckskinftekeningen van de manen, de staart en benen kunnen donkerbruin of zwart zijn. Pony's en paarden die voornamelijk trekpaardbloed bezitten, behoren niet tot dit ras. Een volwassen paard moet een stokmaat van minstens 1,40 m. hebben.

 

Toen de American Buckskin Registry zijn stamboek opende in 1962, werden ook de 'Dun' en de 'Grulla' gekleurde paarden toegelaten. De meeste Buckskins zijn afstammelingen van het Spaanse Paard, de Europese Pony of de Norfolk Trotter uit Amerika. Dit komt mede omdat men de 'Dun' kleur in deze bloedlijnen niet minderwaardig vond. Fokkers van Arabische paarden denken hier anders over.

 

De American Buckskin Registry heeft ook veel nadruk gelegd op de lichaamsbouw van de paarden in zijn stamboek. In tegenstelling tot sommige kleurrassen laat de American Buckskin Registry Association geen paarden toe met een minderwaardige lichaamsbouw, ongeacht of de kleur goed is.

 

 

Terug naar Rassen Info