Paardenras: Canadees Sport Paard

Canadees Sport Paard

 

Al sinds de eeuwwisseling staan Canadese boeren bekend om hun uitstekende paarden. Het waren deze paarden die de basis vormden van wat tegenwoordig het Canadees Sport paard heet. Het Canadees Sport paard kreeg zijn naam vooral omdat het uitmunt in de jachtsport, maar het wordt ook in andere wedstrijdtakken gebruikt.

 

Het paard heeft een stokmaat tot ongeveer 1,62 m., en qua uiterlijk lijkt hij op de paarden die door de Engelsen en Ieren worden geproduceerd. Het Canadees Sport paard is, over de jaren, veredeld voor de dressuur, maar men maakt ook nog steeds gebruik van zijn talenten bij het jagen.

 

Het Canadese landbouwpaard was het basis fokmateriaal voor het Canadees Sport paard. Het werd gekruist met Engelse Volbloed-hengsten om het fokmateriaal te veredelen. Dit leidde tot een verfijnder paard. In 1926 werd de Canadian Hunter, Saddle and Light Horse Improvement Society opgericht (de Stichting ter verbetering van het Canadese jachtpaard, zadelpaard, en lichtgewichtpaard). Later, in 1933, werd er een andere organisatie opgericht: de Canadian Hunter Society. Zij opende het stamboek. De twee organisaties fuseerden in 1970 en namen de term 'Sportpaard' op in hun naam omdat deze verwijst naar het atletisch vermogen van dit ras.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is een groot deel van de Canadese paardenpopulatie voor militair gebruik naar het buitenland verscheept. Dit gebeurde omdat het ras bekend stond om zijn uitmuntende paarden. Deze paarden zijn nooit teruggekeerd naar hun geboorteland, wat leidde tot een drastische uitdunning van het basis fokmateriaal voor toekomstige Canadese paarden. Pas toen de Canadese overheid Engelse Volbloeden liet overbrengen, ontstond er goed stammateriaal om zo weer een gezonde paardenpopulatie op te bouwen.

 

 

Terug naar Rassen Info