Paardenras: Chincoteaque Pony

De Chincoteague Pony is één van de laatste in het wild levende pony's. Het dier leeft op de eilanden Chincoteague en Assateague, voor de kust van Virginia, VS. De meeste pony's leven op Assateague, dat inmiddels een natuur reservaat is. De pony's op Assateague worden elk jaar bijeengedreven om ze naar Chincoteague te brengen, waar een gedeelte van de jongere exemplaren wordt verkocht. Het laatste stuk naar Chincoteague leggen ze zwemmend af.

 

De Chincoteagueheeft een stokmaat van ongeveer 1,22 m., en komt in elke kleur voor. Het paardje is een gewone pony, maar heeft de bouw van een klein paard. Hij staat bekend om zijn eigenwijsheid en is vaak onhandelbaar. Desondanks kan hij toch tot een goede rijpony worden afgericht.

 

Er bestaat een oud verhaal, waar overigens geen historische bronnen voor bestaan, over een schip uit Noord-Afrika dat verging op weg naar Peru. Aan boord werd een aantal Berbers vervoerd, die vervolgens naar de kust zwommen (naar de eilanden dus). De pony's hebben de veredelende invloed ondergaan van de Shetland en de Welsh Pony, en misschien ook nog veel later, van de Arabier.

 

Op het laatste weekend van juli worden de paarden op Assateague bijeengedreven om naar Chincoteague gebracht te worden. De laatste halve kilometer leggen ze zwemmend af. Vervolgens worden ze naar de hoofdstraat van Chincoteague gedreven, waar de veulens geveild worden. De opbrengst gaat naar het beheer van de wilde kuddes.

 

 

Terug naar Rassen Info