Paardenras: Cleveland Bay

Cleveland Bay

 

De Cleveland Bay is het oudste en zuiverste inheemse paardenras in Engeland. De Cleveland Bay zou een afstammeling kunnen zijn van de middeleeuwse Sumpter, die de voorouder was van de Chapman-paarden. Een 'Chapman' was een handelaar die lastpaarden gebruikte om goederen te vervoeren op wegen die onbegaanbaar waren voor wagens. Het Cleveland-district in Yorkshire, in Noord-Engeland, stond bekend om het fokken van de Chapman en is het geboortegebied van de Cleveland Bay. De naam Cleveland Bay heeft ook te maken met de kleur van het paard, dat altijd 'Bay' (goudbruin) is. Er worden twee types Cleveland Bay gefokt, het ene is voor de landbouw, en het andere is een rijpaard.

 

De Cleveland Bay heeft sterke benen en gespierde lendenen. Hij heeft een groot hoofd op een gladde hals. Het paard heeft altijd een bruine vachtkleur, zwarte manen en een zwarte staart. Een sterretje en een paar grijze haren zijn de enige aftekeningen die geregistreerde paarden mogen hebben. Het bewegingsmechanisme van het paard is vrij en vloeiend. Daarnaast heeft hij een aanzienlijke lichaamskracht en zijn stokmaat is ongeveer 1,65 mtr.

 

De Cleveland Bay werd oorspronkelijk gefokt in de Cleveland-vallei in Yorkshire, Engeland. Het ras stamt af van de Chapman-paarden. Het is een type paard dat door reizende handelaren gebruikt werd voordat er goede wegen waren. De 'Oude Cleveland Bay' is rond 1700, ter veredeling gekruist met de Engelse Volbloed. Twee van deze Engelse Volbloeden waren Monica (van Darley Arabian) en Jalap (van Regulus, van Goldolphin Arabian).

 

De Cleveland Bay werd voor het eerst in Amerika geïmporteerd in 1820. Mede door de sterke vraag naar het paard in dit land, beleefde de stoeterij van dit ras een wederopbouw. In het westen van Amerika werd het paard voor de postkoets gebruikt. Dit omdat het én snel, én sterk was. Na de teloorgang van de postkoets werd het paard met Volbloeden gekruist om zo zwaardere jachtpaarden met veel uithoudingsvermogen te produceren. In Amerika is het aantal Cleveland Bays gedaald, maar er worden nu pogingen ondernomen om het tij te keren. In Engeland zijn ze altijd populair gebleven.

 

 

Terug naar Rassen Info