Paardenras: Dalespony

Dalespony

 

De Dales Pony heeft bijna dezelfde afkomst als de Fell Pony. Beide komen uit het oosten van de Pennijnen, het gebied waar het noorden van Yorkshire, Durham, en Northhumberland aan elkaar grenzen. Beide paarden stammen ook af van het Friese Paard. De Dales Pony werd vroeger voornamelijk als lastpaard gebruikt, omdat hij zo sterk is. De Dales Pony heeft een tijdlang onder de grond gewerkt, in de kolenmijnen, om lood en kolen naar buiten te slepen. De Dales Pony werd ook aan het werk ge zet op de heuvelachtige boerderijen in het noorden van Engeland, omdat hij zo vast ter been was, en het terrein te ongelijk was voor grotere paarden.

 

Het hoofd van de Dales Pony hoort verstandig en ponyachtig te zijn. De gespierde rug en de st erke achterhand geven de Dales Pony zijn kracht. Zijn brede en zeer harde hoeven zijn de reden dat hij zo vast ter been is. De manen en staart van de pony zijn dik. Hij heeft korte benen met zijdeachtig behang. De stokmaat is ongeveer 1,44 m.. De Dales Po ny is verstandig en rustig en ontzettend sterk. Hij kan een mens van wel 100 kg. dragen.

 

De Dales Pony stamt waarschijnlijk af van de Keltische Pony. In de Romeinse tijd is deze pony met het Friese Paard gekruist, met als resultaat een paard met ee n bijzondere gang. De gewoonte om de pony met Clydesdales te kruisen, werd in 1916 ontmoedigd nadat de Dales Pony Society was opgericht, maar sommige trekken van de Clydesdale zijn nog steeds in de pony te zien. Eerder werd de pony met de Welsh Cob gekrui st om het een beter landbouwpaard te maken. De Welsh Cob Comet heeft zichtbare sporen achtergelaten in elke moderne Dales Pony.

 

De Dales Pony is altijd al befaamd geweest vanwege zijn geweldige kracht. De Welsh Cob Comet heeft grote invl oed gehad op het ras. Men vertelt dat Comet 16 km. lang kon draven met een last van zo'n 75 kg. op zijn rug. Het is deze enorme kracht, samen met het enorme uithoudingsvermogen, die het paard tegenwoordig één van de meest geliefde trekpaarden in de Dales maakt.

 

 

Terug naar Rassen Info