Paardenras: Dartmoor

Dartmoor

 

De Dartmoor pony is één van de 'Mountain and Moorland' pony's. De Dartmoor pony komt van de ruige moors rond het Dartmoor Forest in Devon. Hij stamt waarschijnlijk af van een Europees ras uit de oudheid, van voor de Normandische invasie. Ze hebben lang in het wild geleefd, waar alleen de meest geharde en meest fitte pony's overleven. Ze kwamen weinig met de mens in aanraking. De moderne Dartmoor pony wordt in stoeterijen gefokt en kan, als hij al heel jong afgericht wordt, erg lief zijn. In dat geval is het een hele goede rijpony voor kinderen. Dartmoor pony's staan als knappe, compacte dieren bekend, die zowel op het land, als in shows goed presteren.

 

Eenmaal gedomesticeerd, moet de Dartmoor pony aan een aantal kenmerken voldoen om geregistreerd te kunnen worden. De stokmaat is tussen de 1.10m en 1.25m. De voornaamste vachtkleuren zijn goudbruin, bruin en zwart; echter alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van bont. Gewenst zijn zo min mogelijk aftekeningen. De Dartmoor Pony is compact gebouwd en heel sterk. Hij heeft een klein hoofdje met kleine oren en alerte ogen. De schouder, rug en achterhand zijn gespierd en hij heeft manen en staartharen in overvloed.

 

De Dartmoor pony stamt waarschijnlijk af van pony's die door nomadische stammen van het continent naar Engeland werden gevoerd, voor de Normandische invasie. Het ras zoals we dat vandaag de dag kennen, leeft in Devon en in de omgeving van de rivier de Dart.

 

De zuiverheid van de Dartmoor pony heeft een tijdje onder druk gestaan als gevolg van economische ontwikkelingen. Er werden andere, kleinere pony's geïntroduceerd, zoals bijvoorbeeld de Shetland. Dit gebeurde omdat men een kleinere pony wilde die in de mijnen kon werken. De mijnindustrie was toen namelijk erg belangrijk voor de economie. Tegenwoordig is de situatie van de Dartmoor pony verbeterd dankzij de inzet van particuliere fokkers. Zo kan het ras waarschijnlijk in stand worden gehouden.

 

Neem voor meer informatie contact op met:
Nederlandse Dartmoor Pony Stamboek
Oude Engelenseweg 1
5222 AA `s- Hertogenbosch
telefoon: 073-6218501

 

 

Terug naar Rassen Info