Paardenras: Don

Don

 

Het Russische Don-paard is een uitstekend tuig- en rijpaard. Het was het rijpaard van de befaamde, zelfs beruchte, cavalerie van de kozakken. De kozakken waren uitmuntende fokkers en zij hebben ervoor gezorgd dat de Don zo'n robuust paard is geworden. Het ras komt uit het gebied rond de rivieren de Don en de Volga. Het was eerst een klein paard, maar in de 19e eeuw werd het gekruist met Arabische Volbloeden uit Perzië en Karabahk-paarden. Dit resulteerde in een groter, veredeld paard; een combinatie van duurzaamheid en fraaie lichaamsbouw. De Don is een traditioneel kuddedier, dat wrede winters heeft moeten doorstaan met maar weinig te eten; alleen de flinkste Dons overleefden.

 

De Don heeft een edel hoofd met een rechte neus, grote neusgaten, en expessieve ogen. De nek is mager en recht. De schoft is niet bijzonder; de schouder vrij steil, waardoor de bewegingen van het paard beperkt zijn. Zijn borst is fors en gespierd. De rug is lang; de benen zijn schoon. De stokmaat is ongeveer 1,55 m., en de vachtkleuren variëren van voskleurig tot goudbruin en grijs. De Don heeft een vriendelijk karakter en een groot uithoudingvermogen.

 

De Don dankt zijn naam aan het steppegebied rond de rivier de Don, waar het sinds de 18e eeuw gefokt wordt. Het oorspronkelijke ras is met meerdere rassen gekruist, waaronder de Perzische Arabier, de Karabakh, de Orlov Trotter en de Engelse Volbloed.

 

De meest kenmerkende karakteristiek van de Don is zijn uithoudingsvermogen. De cavalerie van de kozakken heeft, rijdend op Don-paarden, de Fransen die onder leiding van Napoleon binnenvielen helemaal naar Parijs teruggedreven. Weinig rassen zouden een zo slopende tocht hebben kunnen overleven. In 1951 legde een Don-hengst 311,6 km. in 24 uur af (inclusief 4 uur pauze). De afgelopen jaren heeft het paard een reputatie opgebouwd als zadelpaard. Ook wordt het nog steeds als tuigpaard gebruikt. Het loopt vaak voor de traditionele 'Tachanka', een kar waarvoor vier paarden naast elkaar worden opgetuigd.

 

 

Terug naar Rassen Info