Paardenras: Exmoor Pony

Exmoor Pony

 

De naam zegt het eigenlijk al, de Exmoor Pony komt uit Exmoor, een woest en leeg heidelandschap in het zuidwesten van Engeland. De Exmoor is de oudste Britse pony, misschien zelfs één van de alleroudste paardachtigen. Enkel e van zijn unieke trekken, en dan in het bijzonder de zevende kies en zijn bijzondere kaak, worden ook teruggevonden bij zijn voorvader, het Pony Type 1. Omdat zijn geboortestreek honderden jaren lang totaal onbewoond is gebleven, heeft het ras vrijwel al t ijd in het wild geleefd. De pony wordt de laatste jaren veel als kinderpony gebruikt, maar de Exmoor kan ook een volwassen man dragen. Het zijn goede menpony's en, als ze met een Engels Volbloed gekruist worden, doen ze het ook uitstekend in het terreinen in de jacht.

 

De stokmaat van de Exmoor is maximaal 1.25 m. De Exmoor heeft een traditioneel pony-uiterlijk; hij is gehard en sterk, staat in het rechthoeksmodel en heeft een alerte aanwezigheid. Het bovenste lid van de ogen is erg zwaar waardoor het lijkt alsof het oog half gesloten is. Om die reden wordt het ook wel een 'paddenoog' genoemd. De neusgang is lang zodat koude lucht eerst opgewarmd kan worden. De Exmoor pony heeft een dikke korte vacht. Zijn staart is zeer dik, met een waaiervormige haargroei. Dankzij deze haargroei heeft de Exmoor een natuurlijke bescherming tegen de kou. De meest voorkomende kleuren zijn vos, bruin of muisvaal. De licht gekleurde snuit, ook wel kopersnoet genoemd, is kenmerkend voor de Exmoor, evenals de lichtbruine kleur onder de buik en tussen de dijen.

 

De Exmoor is de oudste Britse pony. Waarschijnlijk stamt hij af van een pony uit de oudheid die bekend staat als het Pony Type 1. Deze pony was afkomstig uit Noord-Europa en had een sterke constituti e en een groot weerstandsvermogen tegen koude en vochtigheid. Het bleek dat fossielen van Keltische pony's in Alaska dezelfde kaak hadden als de Exmoor. De Exmoor Pony wordt teruggevonden in meerdere historische bronnen. In het Bronzen tijdperk werd hij afgebeeld als pony's voor triomfwagens. De Romeinen hebben zijn unieke, halfgesloten ogen vrij duidelijk op stenen beeltenissen afgebeeld. Het Tapijt van Bayeux, een borduurwerk uit de Middeleeuwen, dat het verhaal van de verovering van Engeland door de Normandiërs vertelt, laat een pony zien met op de rug een strijder. De pony vertoont veel gelijkenis met de Exmoor Pony. Aan het begin van de 18e eeuw werd de Exmoor gebruikt als jachtpony en als landbouwpony.

 

Tegenwoordig zijn er nog maar drie Exmoorkuddes die op de Moors ronddwalen. Hoewel het ras in heel Engeland gefokt wordt, moet er voor oorspronkelijk fokmateriaal vaak worden teruggegrepen op deze kuddes, om de unieke karakteristieken van dit ras te kunnen behouden.

 

De zuivere Exmoor Pony's op de Moors zijn nog betrekkelijk wild. Één keer per jaar worden ze bijeengedreven, dit ter inspectie, en om ze te brandmerken. Pogingen om de Exmoor buiten zijn oorspronkelijk leefgebied te fokken hebben weinig succes gehad. Om de kenmerken er opnieuw te verankeren, wordt door fokkers vaak teruggegrepen op de wilde kuddes.

 

 

Terug naar Rassen Info