Paardenras: Falabella

Falabella

 

Een van de populairste pony's, of liever miniatuurpaardjes, is momenteel de Falabella. Deze pony dankt zijn naam aan de familie Falabella, die het paard op hun ranch in Argentini\'eb gefokt hebben en nog steeds fokken. Jarenlang is er met opzet alleen met de kleinste exemplaren doorgefokt. Daardoor is het paard niet erg sterk; het is geschikt als menpony en rij/speelpony voor de allerkleinsten. De Falabella's die in Europa worden gehouden, fungeren vooral als huisdier.

 

De Falabella is het kleinste paard ter wereld, met een stokmaat tot 0,80 m. De Falabella is, vanwege zijn proporties en karakter, toch eerder een paardtype dan een ponytype. Door het jarenlange doorfokken van de kleinste exemplaren heeft het paard een aantal f ysieke gebreken, zoals zwakke spronggewrichten, kromme benen en een groot hoofd. Desondanks wordt het paardje toch aantrekkelijk gevonden. De beharing van de manen en de staart is dik en overdadig, maar weer veel minder dik dan die van de Shetlander. Het ras komt voor in alle kleuren, soms ook met vlekjes, zoals bijvoorbeeld de Appaloosa.

 

De oorsprong van de Falabella hangt nauw samen met de oorsprong van het Latijns-Amerikaanse paard. Diverse Spaanse paarden waaronder de Andalusiër zijn meegebrach t bij de verovering van Latijns-Amerika en daar achtergelaten, waarop een verwilderingsproces is ingetreden. Het eerste miniatuur-paardje werd in 1845 ontdekt door de Ier Netwall in een kudde van Mapuche Indianen in de Zuidelijke provincie Buenos Aires. N e twall slaagde er in de hand te leggen op een aantal van die kleine paarden die in bezit waren van de Indianen en zette een kleinschalige fokkerij op van de toen al minder dan en meter metende paardjes. De heer Falabella, schoonzoon van Netwall is daarna b e gonnen het ras en de vorm van het paard te verbeteren. De Shetlander is ondermeer voor dit doel gebruikt. Sinds 1930 wordt de Falabella geregistreerd en wordt er geen vreemd bloed meer ingebracht. Wel is het paard opzettelijk gekruist met de kleinste prod ucten, vaak door middel van inteelt, in een poging een zo perfect mogelijk paard in-het-klein te creëren. Een van de kleinste miniaturen die ooit gefokt is, was de merrie Sugar Dumpling. De merrie had een stokmaat van maar 51 cm en woog slechts 13.6 kg.

 

In Argentinië bevinden zich zo'n vierhonderd Falabella's. Daarnaast zijn er verschillende dieren geëxporteerd. De prijs voor de Falabella ligt hoog en de gebruikswaarde is in vergelijking tot andere rassen laag, waardoor de Falabella nog niet erg populair is geworden. Het paardje is echter erg intelligent en houdt ervan zijn kunsten te laten zien. De eigenaar van een Falabella kan het paard in een paar uur leren een pootje te geven of een buiging te maken.

 

 

Terug naar Rassen Info