Paardenras: Fell Pony

Fell Pony

 

De Fell Pony is nauw verwant aan de Dales Pony. Hij komt uit Cumbria, de Westkant van het Penninisch gebergte in Engeland. De pony is iets kleiner dan de Dales Pony. Men denkt dat hij de moderne versie is van de inmiddels uitgestorven Scottish Galloway. Dat was een snel paardje met een groot uithoudingsvermogen, van wie de Fell Pony zijn harde hoeven heeft geërfd. De Fell Pony is tijdens de 17e en 18e eeuw als tuigpony en landbouwpony gebruikt in de hoogvlaktes. Hij heeft ook hard gewerkt in de mijnen aan de kust. De wegen waren destijds niet goed genoeg om de zware transportkarren te dragen. Dus moesten de pony's de lasten over grote afstanden vervoeren (gemiddeld zo'n 330 km per week). Het beestje kon kilometers lang op een drafje lopen, zonder dat het moe werd. Tegenwoordig wordt hij nog gebruikt voor het hoeden van vee en schapen. Ook voor de niet al te grote volwassenen is het een plezierig rijdier met een comfortabele zit.

 

De Fell Pony is meestal zwart vanwege de invloed van het warmbloedige Friese Paard, maar hij komt ook voor in de kleuren bruin, donkerbruin of schimmel. Hij heeft een stokmaat van maximaal 1.40m. en is dus iets kleiner dan zijn verwant, de Dales Pony. De Fell heeft een pony-achtig hoofd, dat alert is en korte oren heeft. Het lichaam is diep, goed gesloten en gespierd. Hij heeft een sterke lendenpartij en een sterk hellend kruis. De Fell heeft een betere schouderligging dan de Dale en is daardoor ook meer geschikt als rijpony. Eenmaal gekruist met de Engels Volbloed voldoet hij uitstekend in de jacht. De Fell heeft prima beenwerk en een flinke vetlok. De hoeven zijn groot en bijzonder hard. De manen en staart zijn dik en overvloedig.

 

De Fell Pony stamt waarschijnlijk af van de inmiddels uitgestorven Galloway Pony, waarvan de Fell zijn ijzersterke gestel geërfd heeft. Het Friese Paard, dat met de Romeinse legioenen meekwam, heeft de meeste invloed op de pony gehad. De Fell heeft veel bot, net als de Fries en erfde ook zijn prettige karakter.

 

De beroemdste foklijn onder de Fell Pony's is die van de hengst Lingcropper. Hij werd in 1745 door vluchtende Jacobijnen op de hoogvlakten gevonden, volledig opgetuigd, maar zonder ruiter. Op zich niet heel wonderbaarlijk gezien het feit dat dit zich ten tijde van de derde Jacobijnse opstand afspeelde.

 

 

Terug naar Rassen Info