Paardenras: Fjord

Fjord

 

Dit moderne paard uit Noorwegen, lijkt nog steeds sterk op het Aziatische Wilde Paard. De Fjorden "pony" was een geliefde "pony" bij de Vikingen.

 

De Fjord heeft een sterk lichaam, een korte zware hals, geen schoft, een klein hoofd met een breed voorhoofd en zware kaken. Hij heeft rechtopstaande wit-zwart-witte manen en een aalstreep. De manen van een Fjord blijven niet automatisch omhoog staan, deze zullen zeer regelmatig geknipt moeten worden (1x in de 2 weken is zeker geen uitzondering), wat nog een hele kunst is en oefening vergt, anders vallen ze net als bij ieder ander paard om. Op de benen heeft hij vaak zebrastrepen. De stokmaat lag 10 jaar geleden ongeveer tussen de 1.30 en 1.40 cm, tegenwoordig ligt die tussen de 1.40 en de 1.46, er zijn uitschieters naar de 1.50 en dat is geen uitzondering.

 

De Fjord heeft een zeer nuchter , vriendelijk karakter en is zelden van iets onder de indruk. Zolang hij lekker eten heeft vindt hij alles best.

 

Het is een krachtig paard en is ideaal om te ploegen maar ook in de recreatie of sport doen zij het erg goed. Het is een favoriet rijpaard, bij kinderen én bij volwassenen al kan hij soms eigenwijs zijn en in sommige gevallen iets tè sterk voor kinderen. Hij wordt ook regelmatig gebruikt voor lange-afstand wedstrijden.

Vaak word de Fjord een "pony" genoemd maar het ras is Fjordenpaard, daarom is iedere Fjord, ongeacht zijn of haar hoogte een paard.

 

 

Terug naar Rassen Info