Paardenras: Gotlandpony

Gotlandpony

 

De Gotland of Russische pony is vermoedelijk het oudste Scandinavische pony-ras. Deze pony, die ook wel Russ of Skogsruss wordt genoemd, leeft al sinds de IJstijd op het eiland Gotland in de Baltische Zee (en er leven nog steeds Gotland Pony's in het wild). Men vermoedt dat de Gotland Pony afstamt van de Tarpan, zoals zo veel Scandinavische pony's en pony's uit het noorden van Groot-Brittannië. Voordat het ras getemd werd, zwierf de pony in wilde staat door de wouden. Daar moest de pony het wrede klimaat van Gotland verduren. Oorspronkelijk werd deze veelzijdige pony op de boerderij gebruikt, maar tegenwoordig is hij vooral populair bij kinderen als rij- of tuigpony.

 

De stokmaat van de Gotland varieert ± 1.30 m. Hij komt in diverse kleuren voor, maar is meestal bruin, zwart of vos. Het hoofd is klein, breed tussen de grote, sprekende ogen. Ook de oren zijn klein en puntig, de hals is kort. De pony heeft een lange rug en zijn skelet is smal. Toch heeft hij een groot uithoudingsvermogen. De achterhand heeft erg licht beenwerk. Desondanks kan de Gotlander snel en actief stappen en draven, al is hij niet erg goed in de galop.

 

Men vermoedt dat de Gotlander afstamt van de Tarpan, een prehistorisch paard uit Azië. Het ras is afkomstig van het eiland Gotland, in de Baltische Zee, vlakbij Zweden. In de 19e eeuw is er wat Oosters bloed aan het ras toegevoegd. In die tijd werden veel Gotland pony's geëxporteerd naar Engeland, Duitsland en België. Dit nam zulke grote vormen aan dat het er even op heeft geleken dat het ras verloren zou gaan.

 

De Gotland Pony werd tot voor kort gebruikt voor licht trekwerk. Door zijn kracht en uithoudingsvermogen is de pony specifiek geschikt voor dat soort werk. Er leeft nog steeds een kudde ongetemde Gotland Pony's op het eiland Gotland.

 

 

Terug naar Rassen Info