Paardenras: Groninger

Groninger

 

De Groninger is een oud ras, afkomstig uit Groningen, dat samen met het Gelderse Paard de basis heeft gelegd voor de ontwikkeling van het Koninklijk Nederlandse Warmbloed Paard. De moderne Groninger heeft weinig meer gemeen met het oorspronkelijke Groningse paard. Er zijn nog maar een paar exemplaren die op het zware boerenpaard van voor 1945 lijken. Het paard is sindsdien veredeld; het is nu minder zwaar, waardoor het een veelzijdiger rijpaard is geworden.

 

De Groninger heeft een stokmaat van 1.54 tot 1.65 m. Hij wordt nog steeds als licht trekpaard gebruikt, maar het vrij lange lichaam en de lange ruglijn maken het dier ook geschikt als tuigpaard. Lange oren, een recht neusbeen en intelligente ogen maken zijn hoofd aansprekend. Het paard heeft een krachtige, diepe romp met sterke schouders en korte benen. De staart is hoog aangezet. Het heeft een rustig en werkwillig karakter en staat te boek als een lief paard. De Groninger komt vooral voor als zwarte, bruine of vos.

 

De Groninger werd oorspronkelijk in de landbouw gebruikt als zwaar trekpaard. Het ras is nauw verwant met het oorspronkelijke Friese Paard, van wie het zijn lichaamsbouw heeft geërfd. Zijn kracht en zijn rustige karakter heeft de Groninger aan de invloed van de Oldenburger te danken. Een Groninger hoort, behalve de juiste maat, ook goede botten en een sterk gestel te hebben. Met deze eigenschappen kan hij prima werk leveren. Een Groninger is redelijk goedkoop te onderhouden, omdat hij weinig voedsel nodig heeft.

 

Het aantal Groningers is in de loop der jaren sterk gedaald door de opkomst van de moderne technologie. Van het oorspronkelijke paard is nog maar nauwelijks iets terug te vinden in de moderne Groninger. In Nederland zet de Vereniging het Groninger Trekpaard zich in voor het behoud en de verbetering van het type.

 

 

Terug naar Rassen Info