Paardenras: Hackney

Hackney

 

Waar de naam Hackney vandaan komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk is de naam afkomstig van het middelengelse woord "Hakene" wat damespaard betekent. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat het afkomstig is van het Franse "haquenee" wat klein paardje betekent.

 

De Hackney stamt af van de Norfolk Draver en de volbloed. De officiële fokkerij begon in 1755 in Engelend (Yorkshire). De moderne Hackney wordt behalve in Engeland vooral in Nederland en in de Verenigde Staten gefokt.

 

Door zijn spectaculaire hoge knie-actie is het een zeer populair tuigpaard in de showring bij menwedstrijden. Het hoofd is vrij klein en wordt altijd hoog gedragen. Zijn hals is vrij zwaar, de schouders zijn sterk en bijzonder steil. Zijn gangen zijn levendig en veerkrachtig en bij de draf komen de achterbenen ver onder de buik. De kleur is hoofdzakelijk bruin en vos met witte aftekeningen.

 

De Hackney-pony wordt als een apart ras beschouwd. Ze stammen af van kruisingen tussen Fell pony's en Trotters en Roadsters. De hoogte van het Hackney-paard ligt tussen 1.50 en 1.58 cm. en die van de pony's tussen 1.25 en 1.45 cm.

 

 

Terug naar Rassen Info