Paardenras: Hannoveraan

Hannoveraan

 

Het Hannoveraanse ras ontstond in 1735 in de stoeterij van Celle. Het was een initiatief van de toenmalige koning van Engeland, George II, keurvorst van Hannover. Het doel was hengsten te fokken, die door ze te kruisen met de plaatselijke merries, paarden opleverden die geschikt waren voor het boerenwerk. Oorspronkelijk gebruikten men Holsteiners, later Thoroughbreds. Dit leidde tot een lichter paard dat zowel als cavaleriepaard geschikt was als voor in het tuig. Na de Tweede Wereldoorlog werden vooral paarden gefokt die geschikt waren als rijpaard.

 

Om een gunstige invloed uit te kunnen blijven oefenen op het ras gebruikt men nog steeds Thourougbreds in Celle en tegenwoordig worden ook Trakheners gebruikt.

 

De Hannoveraan is waarschijnlijk de succesvolste Europese warmbloed. Dit is te danken aan de nauwgezette kruisingen tussen elkaar aanvullende rassen. Typische kenmerken zijn de evenredige bouw met lange schouder, gespierde rug en achterhand, sterke benen met goede harde pezen. De moderne Hannoveraan heeft een rank hoofd en grote levendige ogen.

 

De Hannoveraan heeft uitstekende gelijkmatige gangen met weinig knieactie. Hij bezit een uitzonderlijke souplesse en staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Hij is zowel zeer geschikt als spring- als dressuurpaard. De stokmaat ligt tussen de 1.60 en 1.70 cm. De meest voorkomende kleuren zijn bruin en vos. Minder vaak komt zwart en schimmel voor.

 

 

Terug naar Rassen Info