Paardenras: Ierse Hunter

Ierse Hunter

 

Ierland is befaamd is om zijn uitstekende paarden en de Ierse Hunter (jachtpaard) vormt hierop geen uitzondering. Het is een combinatie van het Ierse Trekpaard en de Engels Volbloed en bezit een bijzonder goed springvermogen. Zoals de naam al zegt, is de Ierse Hunter een jachtpaard dat tijdens het jachtseizoen wel twee keer per week mee kan op jacht. De algemene kenmerken van het paard zijn: dapper, intelligent, een groot uithoudingsvermogen en goede springkwaliteiten. Gezien de lange uren die paard en ruiter moeten maken, is een goede lichaamsbouw een absolute vereiste.

 

De Ierse Hunter komt in alle kleuren voor, behalve gevlekt en bont. Zijn hoofd is goed geproportioneerd; zijn ogen zijn groot en sprekend; de oren goed gevormd. De hals is lang en gespierd en licht gebogen. Een klassieke Hunter heeft een mooi schuinliggende schouder, een sterke rug en lendenen. Er zijn verscheidene categorieën, dus de stokmaat van het paard is verschillend. De categorieën worden bepaald door het gewicht van de ruiter en de hoogte van het paard. Daarnaast zijn er subcategorieën van paarden die ook gebruikt worden op het land.

 

De Ierse Hunter is het resultaat van het kruisen van goede merries, die lasten kunnen dragen, het Ierse trekpaard, de Cleveland Bay en Engels Volbloedhengsten.

 

Omdat de Engels Volbloed Paarden te duur waren, heeft de keuze van de merries bij het ontwikkelen van de Ierse Hunter jarenlang extra aandacht gekregen.

 

 

Terug naar Rassen Info