Paardenras: Irish Draught

Irish Draught

 

'Het paard van het platteland' is één van de benamingen voor de Irish Draught Horse, het Ierse Trekpaard. Hieruit blijkt dat dit ras op veel kleine boerderijen in Ierland werd ingezet. De Ierse boer ontwikkelde een kleiner, lichter type dan het trekpaard dat in Engeland voorhanden was. Dit was nodig vanwege het ruwe landschap en er was bovendien niet alleen behoefte aan een werkpaard, maar ook aan een rijpaard. Bij kruising van een Iers Trekpaard met een Engels Volbloed, ontstaat de Ierse Hunter.

 

De stokmaat van het Ierse Trekpaard varieert van 1.63 tot 1.72 m. Het hoofd van het paard vertoont een vlak profiel en wordt gedragen door een korte, sterke hals. De benen zijn erg stevig en sterk; de hoeven zijn meestal goed gevormd en gezond. Het is opvallend dat het behang ontbreekt, een raskenmerk van de meeste trekpaarden. Het Ierse Trekpaard is goedkoop te onderhouden. Het is een energiek en gewillig paard, met een natuurlijke talent om te springen.

 

Er bestaan geen historische bronnen waarin de stamhengsten of het vroegere fokprogramma zijn vastgelegd; toch is de herkomst van het Ierse Trekpaard redelijk te herleiden. Er bestaan al duizenden jaren paarden op het Ierse platteland. Dit waren voornamelijk pony's, de voorlopers van de Irish Hobby Horse. Deze paarden vormden gedeeltelijk het basismateriaal voor het ras. In de 12e eeuw werd de maat en het gewicht van het paard vergroot door de toevoeging van Franse en Vlaamse trekpaard-rassen. Nog later werd Andalusisch bloed toegevoegd, waardoor de inheemse invloed werd veredeld. De moderne versie van het Ierse Trekpaard is het resultaat van een kruising tussen Engels Volbloedhengsten met de meest krachtige merries van het platteland. Het Ierse ministerie van landbouw opende in 1917 een stamboek en later is ook nog de Irish Draught Society opgericht, om het ras te promoten en te behouden.

 

De term 'het paard van het platteland' was zo wijd verspreid, dat het moeilijk werd om een eenduidig ras-signalement vast te leggen. Tijdens de hongersnood van 1847 was het ras zelfs bijna verdwenen. Kort daarna werden de Clydesdales en de Shire Paarden geïntroduceerd. In een poging het ras zuiver te houden, is er toen ingegrepen. In de jaren vijftig werd het ras eindelijk omschreven. Het paard was inmiddels zelf populair geworden, vooral vanwege de groeiende vraag naar de Ierse Hunter, waarvoor het Trekpaard uitgangsmateriaal is.

 

 

Terug naar Rassen Info