Paardenras: Knabstrupper

Knabstrupper

 

Gevlekte paarden werden al afgebeeld op de rotstekeningen van holbewoners, ze waren in de oudheid populair en zijn dat nu nog. De Knabstrupper is zo'n gevlekt paard en alle Knabstruppers stammen af van één merrie, Flaebehoppen (Flaebehoppen betekent Flaebes paard). De rechter Lund kocht deze merrie van de slager Flaebe, die het paard weer van een officier uit het Spaanse leger gekregen had. De merrie produceerde een foklijn van gevlekte paarden die later populaire circuspaarden werden. De Knabstrupper is een Deens ras.

 

Het meest opvallende kenmerk van de Knabstrupper is zijn gespikkelde vachtkleur. Omdat bij het fokken veel waarde is gehecht aan het behoud van deze kleur, degenereerde het ras en stierf het bijna uit. De zuivere Knabstrupper, hoewel zeldzaam, heeft een vriendelijk en intelligent hoofd, met een witte oogrok in het oog. De rechte ruglijn is kenmerkend voor de Knabstrupper en trouwens ook voor de Appaloosa. De stokmaat van het paard is ongeveer 1.54 m.

 

De merrie Flaebehoppen werd in 1808 gekocht door de rechter Lund. Deze merrie gaf haar gevlekte vachtkleur door, toen ze met de Frederiksborg gekruist werd. Het product van deze kruising, de hengst Laebehingsten was eveneens gevlekt en werd de stamvader van de Knabstrupper. Hiermee ontstond een ras dat niet alleen opviel door zijn kleur, maar tegelijkertijd ook een taai, intelligent en handelbaar paard bleek.

 

 

Terug naar Rassen Info