Paardenras: Lipizzaner

Lipizzaner

 

De Lipizzaner is voornamelijk bekend geworden door de Spaanse Rijschool in Wenen, maar het is minder bekend dat het ras wordt gefokt in het voormalige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Het ras komt ook voor in Hongarije en Joegoslavië waar ze voornamelijk als landbouw- en tuigpaarden worden gebruikt.

 

Het ras dankt zijn naam aan Lipizza, dat tegenwoordig in Joegoslavië ligt, waar het ontstond en nog steeds gefokt wordt. Het ras stamt uit 1580, toen vanaf het Iberische schiereiland enkele Spaanse hengsten en merries geïmporteerd werden.

 

De Spaanse Rijschool dankt zijn naam aan het feit dat vanaf het begin met Spaanse paarden werd gewerkt. Deze Rijschool werd in 1572 opgericht. De opleiding tot hogeschoolpaard duurt ongeveer 7 jaar.

 

Het ras bestaat onveranderlijk uit witte schimmels, hoewel er wel zwarte of bruine Lipizzaners bestaan. Het zijn sterke, bespierde, compacte paarden met een krachtige achterhand. Hij is behendig en atletisch en heeft een rustig temperament. De stokmaat ligt tussen de 1.53 en 1.65 cm. De Lippizzaners leven opmerkelijk lang.

 

 

Terug naar Rassen Info