Paardenras: Lusitano

Lusitano

 

De Lusitano is één van de twee inheemse Portugese rassen - het andere is de Alter-Real. De Lusitano wordt gebruikt onder het zadel, in het tuig, en voor licht werk op het land. Het ras werd ooit gebruikt als cavaleriepaard in het machtige Portugese leger. Het is nu het favoriete rijdier van Portugese stierenvechters, en wordt om die rol goed te vervullen, geschoold in de Hogeschool figuren. Alleen de allerbeste paarden worden ingezet bij het stierenvechten. De Lusitano lijkt erg op de Andalusiër, uit het buurland Spanje; beide paarden hebben dezelfde voorouders.

 

De Lusitano heeft een klein hoofd met sprekende ogen en een rechte neus of een lichte ramsneus (bol). De hals is kort en soms te zwaar. Hij heeft lange benen en een laag aangezette staart. Zijn stokmaat is 1.52 tot 1.63 m, en hij komt voor in meerdere kleuren, waarvan zwart en schimmel het vaakst te zien zijn. De Lusitano staat bekend om zijn intelligentie en uitstekende gang.

 

De afkomst van de Lusitano is niet met zekerheid vast te stellen. Het is in feite een Portugese uitvoering van de Andalusiër, die weer afstamt van het Spaanse Paard en de Berber.

 

De Lusitano wordt in Portugal gebruikt bij het stierenvechten. Anders dan in andere landen wordt hier vanaf het paard met de stier gevochten, en wordt de stier niet gedood. De stier wordt uitgedaagd door de stierenvechter en het paard; het paard moet erg behendig zijn om niet door de hoorns van de stier geraakt te worden. De Lusitano's worden getraind in de kunsten van de Hogeschool, die goed van pas komen tijdens zo'n stierengevecht.

 

Terug naar Rassen Info