Paardenras: NRPS

NRPS

 

De NRPS, wat Nederlands Rijpony en Paarden Stamboek betekent, is een paard met één geregistreerde Arabische Volbloedouder. De andere ouder mag een willekeurig paard zijn, als het maar geen Arabische Volbloed is. Iedere Halfbloed-Arabier is een unieke combinatie van twee verschillende rassen. Vooral ponyruiters, die op jeugdige leeftijd vaak al te groot zijn voor hun pony, maken gebruik van halfbloed Arabieren als tussenstap naar de grote paarden. De NRPS wordt ook wel Halfboed-Arabier genoemd.

 

De opvallendste trekken van de Halfbloed-Arabier - zijn schoonheid en verfijnd atletisch vermogen - erft hij van de Arabier. De andere kenmerken hangen af van het ras van de andere ouder. Er is dan ook weinig uniformiteit. Over het algemeen is de Halfbloed-Arabier veelzijdig, intelligent en heeft hij een groot uithoudingsvermogen. Het temperament is wisselend en maakt hem lang niet altijd even betrouwbaar voor een minder gevorderde ruiter.

 

De International Arabian Horse Association heeft een stamboek opgericht voor de Halfbloed-Arabier om het fokken en de populariteit van dit ras te bevorderen. Tegenwoordig staan er 300.000 exemplaren geregistreerd in Amerika. Het kruisen van Arabieren met andere rassen is iets wat al heel lang gebeurt en dus op zich geen nieuw concept is. Alle lichte paardenrassen zijn op deze manier tot stand gekomen: de Engelse Volbloed, de American Quarter Horse, de Lippizaner, de Morgan, ze zijn allemaal beïnvloed door de Arabier. Geen wonder dus dat er inmiddels zo'n grote verscheidenheid aan Halfbloed-Arabische Paarden bestaat. In Nederland is het Nederlands Rijpony en -paarden Stamboek opgericht, waarin paarden en pony's met een bepaald percentage Arabisch bloed worden opgenomen. Deze paarden worden in Nederland niet als ras beschouwd.

 

De fokker heeft bij het fokken van een Halfbloed-Arabier veel vrijheid. Door zorgvuldig en vakkundig te selecteren kan hij een paard ontwikkelen dat aan zijn persoonlijke voorkeuren voldoet. Fokkers mogen van de IAHA hun paarden inschrijven op allerlei paardenevenementen om zo de paarden te promoten.

 

Voor stamboek informatie kunt u terecht bij:
Het NRPS
Postbus 8032
6710 AA Ede
Telefoon: 08380-18216
Website: www.nrps.nl

 

 

Terug naar Rassen Info