Paardenras: Palomino

Palomino

 

De Palomino komt uit Amerika en behoort tot de groep Western Horses. Zijn naam staat niet voor een ras, maar voor een vachtkleur. Er zijn allerlei paardenrassen waar Palomino's in voor kunnen komen. 50% van de in de VS geregistreerde Palomino's zijn Quarter Horses, de rest is Engels Volbloed, Standardbred, American Saddle Horse, Arabier, Welsh pony's, Morgan of Tennessee Walking Horse. Het is moeilijk om Palomino's te fokken, want de vachtkleur is niet erfelijk. De kruising waarbij de grootste kans bestaat dat er een Palomino uit voortkomt, is die van een vos met respectievelijk een Palomino, een Cremello of een Albino. Tegenwoordig zijn er in Amerika en Groot-Brittannië fokverenigingen die zich toeleggen op het fokken van Palomino's en er over waken dat behalve de kleur, ook de constitutie van het paard in orde is.

 

De huid van een Palomino moet tot drie tinten lichter of donkerder zijn dan die van pasgeslagen gouden munten. Palomino's met een donkere huid worden 's winters vaak wit; Palomino's met een lichtere huid daarentegen blijven het hele jaar goudkleurig. De stokmaat van deze paarden ligt tussen de 1.43 en 1.63 m. Manen en staart zijn zilverwit en de ogen horen bruin, zwart of hazelnootkleurig te zijn.

 

De lichaamsbouw van een Palomino wordt bepaald door het ras waar het onder valt.

 

De Palomino dankt zijn naam aan de koninklijke familie van Spanje, Palomina. Paarden met een gouden kleur zijn altijd al populair geweest. Cortes nam een aantal van Koningin Isabella's Palomino's met zich mee naar Amerika in 1519. De Palomino komt in veel rassen voor, maar ongeveer 50% van alle Palomino's zijn Quarter Horses.

 

 

Terug naar Rassen Info