Paardenras: Paso Fino

Paso Fino

 

De Paso Fino uit Zuid-Amerika is nauw verwant aan de Criollo, maar hij onderscheidt zich hiervan door zijn unieke, laterale gang en zijn bijzondere uiterlijke kenmerken. Het dier kent, behalve de paso fino gang ook nog twee andere natuurlijke vier-tempo-gangen: de paso largo en de paso corto. De paso fino is langzaam en verzameld, terwijl het paard in de paso largo juist veel bodem beslaat per pas en snel is. De paso corto is eveneens snel en bijzonder geschikt voor het afleggen van lange afstanden. De gangen zijn lateraal en daardoor comfortabel voor de ruiter om uit te zitten.

 

De stokmaat van de Paso Fino is gemiddeld 1.45 m. en hij komt in alle kleuren voor, ook als Albino en als Pinto. Zijn hoofd is meestal klein vergeleken met zijn lichaam, dat op dat van een Arabier lijkt. De hals is lang en gebogen; manen en staart zijn van nature lang. Hij heeft goede schouders, een korte rug en een sterke lendenpartij en achterhand. De botten van de benen zijn licht, maar hard. De Paso Fino heeft een bijzonder betrouwbaar en prettig karakter, is sterk en volhardend en heeft de gratie van zijn Andalusische voorvader meegekregen.

 

De Paso Fino zou afstammen van paarden die aan het begin van de 16e eeuw naar de Caribische Eilanden werden gevoerd, zoals de Berber, de Andalusiër en de Spaanse Jennets. De fokkerij van de Paso richt zich op de perfectionering van de natuurlijke gang van dit ras: de paso. Doordat het leefgebied van dit ras geïsoleerd was, heeft er inteelt plaatsgevonden, waardoor het paard kleiner is geworden. Wèl gaf het zijn unieke gangen door. Om het ras te veredelen en groter te maken, is er bloed van de Volbloed Arabier, de American Saddle Horse, de Tennessee Walking Horse en de Morgan toegevoegd. Alleen wanneer men dit paard met de Morgan kruist, worden zijn unieke gangen behouden.

 

Nadat het ras jarenlang verwaarloosd was, werd het populair in Puerto Rico. Daar is in 1943 de Federacion del Deporte de Caballos de Silla de Puerto Rico opgericht, met als doel het paard te veredelen. Dat is goed gelukt: inmiddels is het een elegant paard met een rustig temperament.

 

 

Terug naar Rassen Info