Paardenras: Quarter Horse

Quarter Horse

 

De Quarter Horse is het eerste echte Amerikaanse ras, maar werd pas laat als zodanig erkend. Het behoort eigenlijk tot de groep Western Horses. De naam Quarter Horse is afgeleid van het fiet dat de paarden over de kwartmijl een enorme snelheid wisten te ontwikkelen. De Quarter Horse heeft zich in de loop van de tijd onderscheiden als een taaie, snelle sprinter met een snelle start, maar bleek ook een heel veelzijdig paard te zijn, die veel meer kon dan alleen racen. Het paard is gebruikt als boeren-, trek-, cowboy-, tuig- en rijpaard. Hij is in het Wilde Westen ingezet bij het drijven van de kuddes koeien. Het paard heeft een zogenaamde cow sense (aangeboren gevoel voor het cowboywerk) en is bovendien heel goed wendbaar. Veel rodeorijders prefereren de Quarter Horse, en het is een geliefd wedstrijdpaard.

 

Er zijn drie types Quarter Horses: het zware 'bulldog'type, het Engels Volbloedtype en het populaire 'tussenproduct'. De bulldog heeft enorme spierpartijen, een breedgebouwde achterhand en schouder en een aanzienlijke romp. Het Engelse Volbloedtype is slanker gespierd en mooi gestroomlijnd. Het tussenproduct is aanzienlijk gespierd, met een korte rug en een ruime, diepe romp. De Quarter Horse heeft een kort en breed hoofd en een laag aangezette hals; de oren zijn klein. De voor- en achterhand zijn krachtig en gespierd. De stokmaat van de Quarter Horses varieert van 1.52 tot 1.63 m. Het ras komt voor alle kleuren met uitzondering van bont. De Quarter Horse is intelligent en heeft een goed temperament.

 

Over de precieze herkomst van de Quarter Horse wordt nog altijd heftig gediscussieerd. De Engels Volbloedhengst Janus werd als tienjarig paard in 1756 naar Amerika geëxporteerd, hij is de eigenlijke stamvader van het ras. Hij was de verwekker van vele beroemde renpaarden in het koloniale Amerika. Voor de Quarter Horse was dit paard het invloedrijkst. 24 jaar lang is Janus als fokhengst gebruikt, maar er bestaan meningsverschillen over de merries die hij gedekt zou hebben. Geschiedkundigen houden trouwens vol dat het paard afstamt van Spaanse Paarden, Chickasaws, Galloways, Hobbies, en ga zo maar door. Je kunt in elk geval wel stellen dat het paard onder invloed heeft gestaan van meerdere rassen.

 

Het bijzondere voskleurige paard Copper Bottom is verwekt door de beroemde Engels Volbloed Sir Archy. Hij werd geboren in 1828 en is gefokt door Edward Parker in Lancaster, Pennsylvania. Copper Bottom werd tweeëndertig jaar. De Amerikaanse Generaal Sam Houston nam hem mee naar Texas in 1839. Copper Bottom heeft de Texaanse Quarter Horse sterk beïnvloed.

 

 

Terug naar Rassen Info