Paardenras: Shagya Arabier

Shagya Arabier

 

De Shagya Arabier is het beroemdste product van de fameuze Hongaarse stoeterijen uit de 19e eeuw. Het centrum van de fokkerijen ligt in de Babolna-stoeterij, die in 1789 is opgericht. De Shagya is specifiek gefokt als rijpaard, met voldoende massa voor de wereldberoemde Hongaarse lichte cavalerie. Het heeft veel kenmerken van de Volbloed Arabier, maar is geen zuivere Volbloed Arabier. Het is eerder een rijpaard van een hoge kwaliteit die het ook goed doet in het tuig en onder het zadel. Sommige foklijnen leveren tevens goede springpaarden op.

 

De Shagya is een enkelkleurig paard dat in veel kleuren voorkomt. Schimmel is echter de meest voorkomende kleur. Het paard is over het algemeen groter dan de meeste Arabische rassen, met een stokmaat van 1.53 m. of meer. De Shagya heeft een prachtig hoofd, waarin vooral de ogen opvallen. De schouders en achterbenen lijken meer op die van een normaal paard, dan die van een zuivere Arabier. De goed gesloten romp met mooie lendenpartij is 'bijna perfect'. De voorbenen staan goed naar voren ten opzichte van het lichaam. Hierdoor is de beweging van het paard mooi vrij naar voren. Het algehele profiel van de Shagya lijkt op dat van een hoogwaardige Arabier, het skelet is echter groter, dus heeft het paard meer massa.

 

In 1816 is er een legerverordening uitgevaardigd die stelde dat alle Babolna-merries door Oosterse hengsten gedekt moesten worden. Sindsdien heeft de stoeterij alleen nog zuivere woestijn-Arabieren geïmporteerd en later vooral Halfbloed Arabieren. In 1836 arriveerde de stamhengst van de moderne Shagya Arabier. Deze hengst Shagya kwam uit Syrië van de Kehil/Siglavifamilie. Het dier had een hogere stokmaat dan de gemiddelde Arabier. Deze hengst werd ingezet voor merries die veel Arabisch bloed, maar daarnaast ook Spaans, Hongaars en Engels Volbloed bloed voerden. Zijn afstammelingen komen nog steeds voor in Babolna, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, het voormalige Jugoslavië, Tsjechiëen de VS.

 

De stamvader van de Shagya Arabier is de naamgever van dit ras. Hij arriveerde in 1836 op de Babolna-stoeterij. Van de 5 merries en 9 Arabische hengsten bleek Shagya het meest succesvolle paard te zijn. Zijn afstammelingen komen over de hele wereld voor. Zij krijgen zijn naam, gevolgd door een Romeins cijfer, dat aangeeft hoeveel generaties tussen dit specifieke paard en stamhengst Shagya liggen.

 

 

Terug naar Rassen Info