Paardenras: Shire

Shire

 

De Shire Horse, of Engels Trekpaard, wordt beschouwd als één van de allerbeste trekpaarden en was in de middeleeuwen geliefd als carosserie-paard. Net als de andere zware trekpaarden stamt hij oorspronkelijk af van Engelands Grote Paard, ook bekend als de English of Old English Black uit de middeleeuwen. Dit Grote Paard werd voornamelijk in Lincolnshire en Cambridgeshire gefokt. Daar bestond toen een grote behoefte aan een groot en krachtig paard. Het werd ingezet om in het tuig te werken, karren over ruwe wegen te trekken en de ploeg te trekken. Brouwerijen in de steden gebruikten de paarden in stijlvolle spannen om hun bierkarren te trekken bij trekpaard- en ploegwedstrijden.

 

De Shire is een enorm paard: Een volwassen hengst heeft een stokmaat van 1.65 tot 1.75 m, en kan tussen de 1016-1219 kg wegen. Merries en ruinen zijn iets minder groot. De Shire heeft grote, sprekende ogen, een breed voorhoofd en een ramsneus. De schouder ligt zeer ruim en diep en de romp is fors. De benen zijn lang en het onderste deel draagt zwaar zijdeachtig behang. Het komt voor in de kleuren bruin, zwart en schimmel.

 

De Shire stamt oorspronkelijk af van Engelands Grote Paard, ook bekend als de English, of Old English Black uit de middeleeuwen. Hij kreeg de naam Shire pas in de 17e eeuw. Shire is de verzamelnaam voor de regio's Midlands, Lincoln-, Leicester-, Stafford- en Derbtsshire. Het paard is voornamelijk in Lincolnshire en Cambridgeshire gefokt.

 

Stamboom informatie:
Nederlandse Shire Horse Society
Zoomflietweg 34a
1725 TH Woudse Plantage

 

 

Terug naar Rassen Info