Paardenras: Tennessee

Tennessee

 

De Tennessee Walker is een uniek ras met zeer comfortabele gangen en een heel fijn karakter. In Amerika zeggen ze dan ook: 'First you ride one, then you own one'.

 

Het ras vindt zijn oorsprong in, de naam zegt het al, Tennessee, een staat in de V.S. Eigenlijk is dit niet helemaal waar. Ook in de andere (zuidelijke) staten van de V.S. is men bezig geweest met het fokken/kruisen van verschillende rassen waaruit uiteindelijk het Tennessee Walking Horse is ontstaan. Vooral de plantage-eigenaren die hele dagen in het zadel moesten zitten, hadden behoefte aan een comfortabel paard en hielden zich daarom intensief bezig met die fokkerij. De verschillende rassen waaruit de Walker is ontstaan, zijn met name de Engels volbloed, American Standardbred, de Morgan en het American Saddle Horse. Uiteindelijk is in 1936 een stamboek opgericht en werden 114 paarden als stampaarden aangewezen. Hun registratienummers beginnen met een 'F' van 'Foundation Horse'.

 

Er is één wereldwijd stamboek dat in Tennessee wordt bijgehouden door de TWHBEA (www.twhbea.com). Er zijn zo'n 280.000 geregistreerde Walkers, waarvan ongeveer 400 in Europa. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 30 Tennessee Walkers. Sinds 1948 kunnen in het stamboek alleen paarden waarvan beide ouders zuivere Walkers zijn, worden ingeschreven. Van de Walkers bestaat overigens geen rassenstandaard. Elk paard dat geboren wordt uit een Tennessee Walking Horse merrie en hengst kan worden ingeschreven. Er is geen keuring maar het is wel vereist middels een aan te tonen dat het veulen van reeds geregistreerde ouders is.

 

De meeste Tennessee Walkers zijn tussen de 150 en 160 cm hoog. Als ze groter zijn wordt hun beweging vaak minder goed, bovendien vraagt het veel meer werk om hun spieren te trainen. Ook in het terrein zijn ze minder vast op hun benen. Walkers die kleiner zijn dan 147 cm worden Tennessee Walking Ponies genoemd. Alle kleuren komen voor, ook bont. De Tennessee Walker is een edel paard met een mooi hoofd en grote, ver uiteen staande ogen. Een tamelijk lange hals, hoog opgericht en goed bespierd, gaat vloeiend over in de schoft en een vaak korte, sterke rug. Een lange, schuin liggende schouder maakt veel beweging mogelijk. De achterhand, met een lang been, moet sterk zijn en zeer ver ondertreden. Dit lange achterbeen is een typisch raskenmerk van de Tennessee Walker.

 

De Walker draaft bijna nooit. Naast de stap en de galop gaat hij ook in flatwalk en runningwalk. De Tennessee Walker heeft deze gangen van nature in zich, dit is al zichtbaar bij een veulen. In deze gangen is de beenzetting hetzelfde als in stap. Hoorbaar als een zuivere 4-takt en zichtbaar door een vloeiende beweging met een sterk stuwend achterbeen waarbij de afdruk van de achterhoef die van de voorhoef ruim overtreft. Het voorbeen komt hierbij ruim en los uit de schouder. Hals en hoofd maken een knikkende beweging in het ritme van de gang. Dit is kenmerkend voor de Walker. In de runningwalk maakt het paard ruimere passen waardoor hij sneller gaat. De flatwalk heeft ongeveer het tempo van een langzame draf (± 8-10 km per uur), de runningwalk van een flinke draf. Doordat het paard been voor been optilt en weer neerzet, blijft de ruiter stil en uiterst comfortabel in het zadel zitten. De galop kan vlak en snel worden gereden maar op shows wordt een sterk verzamelde, naar boven gesprongen galop (canter) gevraagd, ook wel de rocking chair canter genoemd. Je krijgt dan het gevoel in een schommelstoel te zitten.

 

Net zo uniek als zijn gangen is zijn karakter. De Tennessee Walker is over het algemeen een rustig en vriendelijk paard, tevens is hij werkwillig en mensgericht. Hierdoor kan hij ook door kinderen en ouderen gereden worden maar ook voor grote prestaties is hij zeer geschikt. In Amerika lopen enkele Walkers mee in de top tien van de 100 mile (160 km) endurance!

 

De Walker wordt voornamelijk gebruikt voor recreatieve buitenritten, zowel onder het zadel als aangespannen. De comfortabele gangen, zijn grote uithoudingsvermogen en zijn rustige, werkwillige karakter maken hem voor zulke ritten uitermate geschikt. Walkers worden ook in wedstrijdverband uitgebracht. Daarbij gaat het om trail- of endurancewedstrijden, dressuur (waarbij de draf vervangen wordt door de flatwalk en de runningwalk), aangepaste klassen in Westernstijl en wedstrijden speciaal voor Tennessee Walkers waarin de specifieke gangen worden beoordeeld. Deze laatste wedstrijden zijn in Amerika zeer populair en ook in Europa in opkomst. De showhorses worden verdeeld in verschillende klassen die met name verschillen in de zwaarte van het hoefbeslag. Variërend van Lite Shot via Plantation, tot aan het zwaarste beslag van de zogenaamde 'Big Lick Horses'. Hoe zwaarder het beslag, hoe extremer de bewegingen. Maar om 'gewoon' buiten te rijden komt alleen licht beslag in aanmerking.

 

Het Spotted Saddle Horse is een kruisingsprodukt van Tennessee Walking Horses en Spotted Ponies. Vaak hebben ze veel Walking Horse in hun stamboom. Hun gang moet gelijk zijn aan die van de Walker. Het stamboek van het Spotted Saddle Horse is nog open; opgenomen worden die paarden die bont zijn en gangen laten zien. Nederland telt op dit moment 2 Spotted Saddle Horses.


In de Nederlandse Tennessee Walking Horse Associatie zijn alle liefhebbers in Nederland van het Tennessee Walking Horse en het Spotted Saddle Horse verenigd. De associatie stelt zich ten doel om de Tennessee Walker in Nederland te promoten en verzorgt in dat kader demonstraties, clinics, bemant stands op paardenbeurzen en geeft een verenigingsblad uit met de toepasselijke naam "Southern Comfort". Om de leden nog meer kennis bij te brengen wordt er regelmatig een vooraanstaande Amerikaanse trainer naar Nederland gehaald voor een clinic.

 

Wie meer informatie wil over het 'Tennessee Walking Horse of de NTWHA' kan contact opnemen met de secretaris:
NTWHA
Secretaris: Jeannette Benistant-Kruitbosch
Tienhovenseweg 6a,
4124 KV Hagestein,
telefoon: 0347-352223
Nederlandse Tennessee Walking Horse Associatie kunt u vinden op : www.ntwha.nl

 

 

Terug naar Rassen Info