Paardenras: Tinker

Tinker

 

De zeer bonte Tinkers zijn middelgrote krachtige allroundpaarden. De schofthoogte is tussen de 1.35 mtr. en 1.70 mtr. Het fundament is zeer stabiel met duidelijk ontwikkelde gewrichten en de staart is laag ingeplant. Hun vacht heeft een wat langere struktuur dan we bij warmbloedpaarden gewend zijn. Ze hebben veel beharing aan de benen. De kleur is bij de meeste zwart-bont maar, ook bruin komt voor. Enkele hebben zelfs drie kleuren. Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur. Maanogen zijn geen uitzondering.

 

Men onderscheidt twee verschillende typen : het zware wagen / koets type (Cob) en het iets lichtere Rijtype (Vanner). De naamgeving verschilt van land tot land. In Engeland en Ierland wordt vaak gesproken van Irish (coloured) Cob, Gypsy Cob of Gypsy Horse. Terwijl in de rest van Europa de naam Tinker of Irish Tinker gehanteerd wordt. In de USA wordt ook wel de naam Gypsy Vanner Horse gebruikt.

 

De herkomst van deze paarden is niet met zekerheid bekend. Maar, ze hebben vele jaren de zigeuners geholpen om rond te trekken op de Britse Eilanden en hun karakter is zeker beïnvloed door dit werk. Een "kushti grai", de zigeuneruitdrukking voor een goed paard, moet hard kunnen werken gedurende vele uren per dag, geduldig zijn en het meest van al betrouwbaar. Ze stralen kalmte en harmonie uit, ongeacht wat hun leeftijd of trainingsniveau is. Niets kan een tinker van zijn stuk brengen! Ze zijn, uiteindelijk, toevertrouwd met het trekken van de zigeunerwagen of "vardo", het mobiele huis, werkplaats en trots van zijn zigeunermeester.

 

Tinkerpaarden komt men tegenwoordig nog steeds tegen in de stillere gebieden van Engeland en Ierland, trekkend voor de vardo, de traditionele en schitterend gedecoreerde zigeunerwagen die, in hun hoogtijdagen, net zoveel koste als een huis en zelfs vandaag nog tot 15.000 pond (ongeveer 50.000 gulden) kost. De dieren hebben een goed uithoudingsvermogen in stap en draf.

 

Hun temperament is rustig maar toch levendig. Springen gaat hun gemakkelijk af. Ook dressuur en westernrijden is mogelijk De Tinker is een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.

 

 

Terug naar Rassen Info