Paardenras: Trakehner

Trakehner

 

Eén van de beroemdste paarden van Europa is de Trakehner. Dit ras is ontwikkeld in de 13e-eeuwse stoeterijen van Teutoonse ridders in het voormalige Oost-Pruisen. In 1732 richtte Frederik Willem I van Pruisen de Koninklijke Trakehner Stoeterij op, om een actief tuigpaard te fokken. Later verschoof het accent van het fokbeleid: men wilde een goed cavaleriepaard en er werd gebruik gemaakt van het bloed van de Engels Volbloed en de Arabier. Oost-Pruisen was vroeger het belangrijkste fokgebied voor Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 1200 van de toenmalige stapel van in totaal 25.000 Trakehnerpaarden over een afstand van maar liefst 1450 kilometer dwars door Europa gedreven, om te voorkomen dat ze in Russische handen zouden vallen. De tocht duurde drie maanden. Veel merries waren al zwanger en veel paarden hebben de zware reis niet overleefd. Alleen de allersterksten bleven in leven.

 

Het Trakehner Paard wordt door velen als de mooiste Europese Warmbloed paard beschouwd. Het lijkt op de Engels Volbloed; een edel bijzonder uitdrukkingsvol hoofd met een lange, elegante, hals. De Trakehner heeft een sterke, schuinliggende schouder; voor- en achterhand zijn ook gespierd en het beenwerk is droog. Het ras komt in meerdere kleuren voor en heeft een stokmaat van 1.63 tot 1.75 m. Trakehners zijn moedige terreinpaarden. Tenslotte zijn ze ook geschikt voor de dressuur en het springen. Het paard stond in het verleden, behalve om al deze positieve eigenschappen, ook bekend om het wat eigenzinnige karakter en de soms minder correcte beenstanden. De huidige fokkerij heeft daar al veel aan verbeterd.

 

De Trakehner komt oorspronkelijk uit Oost-pruisen, het huidige Polen. Als basismateriaal zijn inheemse Schweiken Pony's gebruikt die afstamden van de Tarpan. Later is de Trakehner ook gekruist met de Engels Volbloed en de Arabier. De Trakehner wordt nog steeds in Polen gefokt en de afstammelingen die naar het westen zijn ontsnapt in 1945, worden vaak 'East Prussians' genoemd.

 

Eén van de grote legendes uit de geschiedenis van het paard is het verhaal van de tocht van de Trakehners uit Oost-Pruisen, toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen (zie ook hierboven). De ongelooflijke moeilijkheden die overwonnen werden door deze paarden getuigen van de kracht, de moed en het weerstandsvermogen van de Trakehner.

 

 

Terug naar Rassen Info