Paardenras: Warmbloed

Warmbloed

 

Alle tegenwoordige rassen die vallen onder de noemer "Warmbloedpaarden" stammen af van de Tarpan en het Przewalskij-paard. De term "Warmbloedpaard" geeft aan dat de paarden oosters bloed in hun stamboom hebben.

 

Het Nederlandse Warmbloed is voor het grootste deel uit inheemse rassen, met name het Gelderse paard en de zwaardere Groninger, gefokt. Daarna werd het ras met de Thoroughbred veredeld en met Franse en Duitse warmbloeds naar behoefte verder aangepast. De specifieke gang en de lange rug van het tuigpaard verdwenen onder invloed van de thoroughbred. Om aangeboren afwijkingen te corrigeren greep men terug op verwante warmbloeds.

 

Het Nederlands Warmbloed wordt in Nederland gepromoot door het KWPN, deze organisatie is sinds (28/07/96) op internet ingevoegd: "Het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek in Nederland" (http://www.kwpn.nl)

Het KWPN kent drie fokrichtingen:

 

Het Rijpaard
De grootste fokrichting is die van het KWPN-rijpaard, bekend van het springen, de dressuur en de men-sport. Het fokdoel is gericht op een prestatiepaard met een gezonde constitutie en een correct bewegingsmechanisme en fundament, waarbij het exterieur bij voorkeur aansprekend dient te zijn.

 

Het Tuigpaard
Ongeveer 15 procent van de KWPN-paarden zijn tuigpaarden, ontstaan uit de selectie van de landbouwpaarden met de beste gangen voor de wagen. Deze paarden zijn in de loop van de jaren '60 ondergebracht in een eigen fokrichting, waarbij het verschil met de rijpaarden al snel groot werd.

 

Het Gelders paard
Een kleine groep liefhebbers tracht het klassieke type in ere te houden. Het Gelders paard van nu is een voortzetting van de oorspronkelijke uitgangspopulatie.

 

Uitgangspunten bij het KWPN-paard:

 

Prestatiegerichtheid
De prestatiegerichtheid ligt in de selectie. Hengsten die qua bloedopbouw en exterieur een verwachting hebben opgebouwd, worden op aanleg getest in 70 dagen. Slechts 25 procent van de hengsten die geselecteerd worden voor deelname aan de test, wordt ingeschreven in het stamboek. Gedurende zijn hele leven worden daarna de prestaties van de hengst en zijn nakomelingen gevolgd. Computermatig worden de gegevens vastgelegd en op basis daarvan worden indexen samengesteld, die weer als leidraad bij de partnerkeuze kunnen dienen.
Voor de merries zijn er diverse mogelijkheden voor prestatietesten. Merries die bewezen hebben sport-nakomelingen van niveau te kunnen leveren, worden via predikaten onderscheiden.

 

Duurzaamheid
Een fantastisch presterend paard dat voortijdig zijn carrière moet beëindigen levert zowel frustratie als kapitaalverlies op. Het KWPN is ervan overtuigd dat alles in het werk moet worden gesteld om de duurzaamheid te bevorderen. Een goede voeding, opfok en training zijn belangrijk. Maar daarnaast kent het KWPN in samenwerking met de Universiteit van Utrecht ook een wetenschappelijk project over de erfelijkheid van beengebreken. Het onderzoek heeft aangetoond dat het KWPN terecht sinds jaren de hengsten röntgenologisch onderzoekt en mede op basis daarvan selecteert.

 

Funktioneel en aansprekend exterieur
De exterieurkenmerken zijn afgeleid van het gebruiksdoel. Daarnaast staat het KWPN internationaal bekend om het aansprekende, goed ogende paard dat appelleert aan gevoelens van esthetiek. De exterieurindexen zijn de fokkers behulpzaam omdat ze weergeven hoe de hengsten scoren op het gebied van 28 exterieurkenmerken.

 

KWPN Hengstenbestand [30 juli 1996] Meer dan 200 rijpaardhengsten, 45 tuigpaardhengsten, 10 Gelderse hengsten, 1 hackney-hengst, 1 American Saddlebred-hengst, 14 Engels Volbloed hengsten en 5 Arabisch Volbloedhengsten staan de KWPN-fokkerij ter beschikking. Voor informatie over deze hengsten kunt u terecht bij de Bond van KWPN-hengstenhouders, die een kantoor heeft in het KWPN-gebouw.

 

Het telefoonnummer van de Bond van KWPN-hengstenhouders is : (31)30-69 34 667

 

 

Terug naar Rassen Info