Paardenras: Welsh

Welsh

 

Het Welsh ras is te onderscheiden in drie soorten:

 

Welsh Mountain Pony
Het ras is oorspronkelijk gefokt om in ruige en steile gebieden te kunnen leven. In de ontwikkeling van het ras zijn de goede eigenschappen, gehardheid, natuurlijke gezondheid en schanderheid, niet verloren gegaan. Mede dankzij zijn zachte natuur is het een erg geliefde pony bij kinderen.
Het aantrekkelijke uiterlijk danken ze aan vermengingen met Arabish bloed in het verleden. De Welsh Mountain Pony is de kleinste Welsh pony, stokmaat maximaal 1.20 cm., en is de basis voor de Welsh fokkerij. De Mountain Pony is zeer geschikt als tuigpony en als basis voor het fokken van van grotere pony's en paarden.

 

Welsh Cob
De Welsh Cob is oorspronkelijk het produkt van kruisingen tussen Welsh Mountain Pony's met geïmporteerde Romeinse paarden. Hij is taai, volhardend en heeft van nature een gezond gestel. De Welsh Cob is groter dan de Welsh Mountain Pony (stokmaat tussen 1.45 en 1.55 cm.) Ondanks zijn vurigheid is het een makkelijke pony in de omgang. De moderne Cob is een uitstekend tuigpaard en een moedig jachtpaard.

 

Welsh Pony
De Welsh Pony werd oorspronkelijk gefokt door kruising van de Cob met de Mountain Pony. Ze leefden in bergen en werden gebruikt als rijpony bij het hoeden van schapen en bij de jacht. Ze zijn overal ter wereld favoriet als rijpony en zeer geliefd bij kinderen. Het is een pony met kwaliteit, hardheid en een goed gestel. De stokmaat is max. 1.35 cm.

 

Kenmerkend voor het hele Welsh ras zijn de kleine spitsen oren van de pony's.

 

 

Terug naar Rassen Info