Geef paarden de tijd om te wennen

15 december 2021

MAG IK JULLIE AANDACHT VOOR HET VOLGENDE ?

Vandaag is mijn humeur gewijzigd naar: intens verdrietig.
Het gebeurd helaas te vaak. (Aardige) mensen kopen een fantastisch ouder en hoog geklasseerd paard. Vrijdag moet het een lange reis maken naar zijn nieuwe baasjes en 2 dagen later zijn dezen zeer boos, omdat het met rijden niet het relaxte paard was die dag als dat het was toen zij het bezichtigden bij Stal Doorstap. Ze hebben inmiddels gehoord, en ook gelezen op het paardenforum, dat het paard dan vast gedrogeerd moet zijn geweest!

Daarmee gaan ze even voorbij aan het feit dat ze helemaal niet voor het paard in kwestie een afspraak hadden gemaakt om te bezichtigen en dat we zelfs in het koopcontract hebben laten opnemen dat paarden gewoontedieren zijn die minimaal 4 weken nodig hebben om te wennen ..
Een andere stal, andere verzorgers, andere begeleiding, eten, andere soortgenootjes… Wie verteld jou dat de stalhulp, die niet lekker in haar vel zit die dag, ’s morgens wel aardig is geweest tegen het paard? Wist de staleigenaar niet ergens anders ook een paard te koop? De instructrice die hem is gaan berijden enkele dagen na thuiskomst, zou wel eens even uithalen wat er in zit ….
Er wordt ZO veel gevraagd van de dieren. Maar ook van mensen die beroepshalve paarden kopen, trainen en verkopen. Zij kunnen jou geen blijvend braaf paard leveren. Dat brave paard maak en behoud je zelf.

Paarden hebben een eigen karakter en eigen emoties. Zij weten niet dat jij je laatste centjes hebt gegeven om hun aanschaf te realiseren en ook de set superleuke paardenspulletjes, net nieuw uit de ruitershop. Het zijn vluchtdieren. Ze kunnen schrikken. Daarmee echt levensgevaarlijk worden. Het ene paard gaat pas uitproberen na een geruime tijd bij de nieuwe baas, maar het andere is uit zijn doen door de verhuizing en heeft meer aan jouw aardige woordjes en knuffels, en grondwerk, dan meteen aan jouw rijden op hem.
Wij bij Stal Doorstap longeren de paarden doeltreffend, we helpen elkaar en zijn vooral positief over het paard in kwestie, die dat voelt. We geven de paarden de tijd. Ze blijven soms wel eens een jaar staan bij ons voordat ze braaf en rustig zijn….
Onze smeekbede:
GEEF DE PAARDEN DE TIJD TE WENNEN AAN HUN NIEUWE SITUATIE
Je krijgt daar bij ons minimaal een half jaar de tijd voor.
Left Menu Icon
Stal Doorstap